Ecologizare la viteză maximă

11 August, 2010 at 8:27 pm Leave a comment

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” (ONCR) demarează în forţă curăţenia de vară în Masivul Făgăraş.

Peste 50 de cercetaşi din Centrele Locale (CL) Orion Miercurea Ciuc, Târgu Mureş şi Giurgiu vor participa sâmbătă la o acţiune de ecologizare desfăşurată concomitant pe Colţii Brezei, spre cabana Urlea, şi pe Valea Sâmbetei, spre cabana Sâmbata.
Cercetaşilor li se vor alătura copiii din comunele Lisa , Sâmbăta de Sus şi Viştea. Aeştia vor urca pe cărări de munte pentru a stânge gunoaiele “uitate” de “turiştii neglijenţi” .
Prin participarea copiilor din zonă la această acţiune se doreşte educarea acestora şi înrădăcinarea ideii de protejare a naturii.

Duminică, cercetaşii vor participa la hramul Mânăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta, unde vor împărţi pliante referitoare la acţiunile lor, dar şi saci menajeri tuturor turiştilor care vor lua parte la acest eveniment. La sfârşitul zilei o utilitară pusă la dispoziţie de firma Mercedes – Benz va colecta gunoaiele predate de turişti.

Acţiunea de sâmbătă încheie programul de ecologizare desfăşurat de cele trei CL.
De-a lungul a două săptămâni au fost ecologizate Muchia Tărâţa, Muchia Drăguşului, Valea Dejaniului, Valea Sebeşului şi Valea Viştea Mare.

Ecologizare şi mulţi cai putere

Pe toată durata acţiunii de ecologizare firma Mercedes-Benz a asigurat sprijinul logistic.
Două maşini utilitare, un Sprinter şi un Atego, precum şi o maşină de transport persoane, Vito, proaspăt ieşite din fabrică, au fost folosite la transportarea sacilor de gunoi şi a persoanelor implicate în activităţi.

Când natura întâlneşte istoria

Pe lângă ecologizarea unei părţi din Masivul Făgăraş, cercetaşii din cele trei CL au participat la recondiţionarea unor cabane de vânătoare.
Coliba Haşilor din Valea Pojortei, coliba Remus Sofonea din Muchia Drăguşului şi Crăiasa Munţilor din Văcarea Mică au fost reamenajate de către voluntarii din ONCR.
Prin forţe proprii, aceştia au cărat până la altitudini de peste 1600 de metri lambriu, unelte, cuie, lacuri pentru protejarea lemnului şi tot felul de alte maeriale necesare reamenajării.

Cabanele au fost renovate în memoria partizanilor din Ţara Făgăraşului. Acţiunea a avut ca scop introducerea temei mişcării de rezistenţă în circuitul turistic, mişcare foarte puternică în Ţara Făgăraşului.

Anul acesta se predă ştafeta

Acţiunile de ecologizare şi de reamenajare fac parte din proiectul “S.O.S Munţii Făgăraş”, demarat în anul 2006.
Aproape mereu în formula Ciuc – Mureş – Giurgiu, cercetaşii au marcat şi au refăcut trasee montane.
▲galben Mărgineni – Vf. Comisu, ●  rosie Hârseni – Vf. De Amiază – Vf. Berevoiescu, | albastra Recea – Picioru Bătrân – Muchia Scoarţa, ● albastra Lisa – Vf. Trăznita – Vf. Caţaveiu, sunt noile trasee montane omologate anul acesta de Ministerul Turismului şi al Dezvoltării Durabile.

Realizarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul Asociaţiei S.O.S Ţara Făgărasului, Salvamont Victoria, Jandarmeriei Harghita, care în fiecare camp a participat cu logistica pentru munca şi jocuri, autorităţile locale, precum şi cetăţeni din zonă.

Campul de pe Valea Seaca Lisei încheie proiectul „S.O.S Munţii Făgăraş” prin care s-a urmărit modernizarea Masivului Făgăraş, pentru a-l face mai curat şi mai accesibil turiştilor.

Cercetaşii îşi vor continua activitatea în slujba naturii şi a societăţii, fiind gata mereu de noi provocări.

Advertisements

Entry filed under: Uncategorized.

Festival încins la Miercurea Ciuc We did it, scouts!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Stai ca nu apare poza. Da refresh!

Calendarul Nost’

August 2010
M T W T F S S
« May   Sep »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arhiva articole


%d bloggers like this: