A fost odat’…

Baden Powel a pus bazele cercetăşiei în 1907. Centrul local Miercurea Ciuc Harghita a obţinut decizia de înfiinţare câteva decenii mai târziu, în 1994, plin de speranţă, optimişti în viitorul ce părea promiţător. Deschiderea oficială a avut loc abia în ianuare 1995, ceremonie la care a luat parte şi fanfara armatei, dar şi doi oaspeţi de seamă : Cristian Mauch din Bucureşti şi Radu Dretean, pe atunci la Târgu Mureş.

O mână de copii îndrumaţi de trei profesori, Irina Groza, Maria şi Vasile Grecu, au pus bazele CL „Orion” Miercurea Ciuc. Întâlnirile lor aveau loc în apartamentul unuia dintre profesori. La scurt timp după înfiinţare primele ctivitati au început să apară.  În august 1995 cercetaşii ciucani au avut parte de primul lor câmp cu exploratori la Lacul Roşu, un camp aparte, cu bucătari ce pregăteau mâncarea la un aragaz cu butelie, cu soldaţi care stăteau planton în timp ce exploratorii, istoviţi de activităţile zilei, îşi reincarcau bateriile printr-un somn dulce în corturi.

Câmpul a luat sfârşit, dar nu şi activitatea cercetaşilor. Centrul Local Miercurea Ciuc în colaborare cu Laura Winfrey au vizitat casă de copii Subcetate unde le-au pregătit un program cu jocuri şi activităţi interactive, dar au şi venit cu daruri pentru ei : jucării, hăinuţe şi dulciuri.

Mânaţi de o nouă dorinţă de aventură în munţi, cercetaşii ciucani au organizat un al doilea câmp (sau poate primul câmp adevărat) la Valea Uzului în 1996. Au beneficiat de o  colaborare cu cercetaşii belgieni care le-au fost adevaraţi dascăli, învăţându-i ce înseamnă cercetăşia şi metoda scout. Pe lângă jocurile, activităţile şi toate modalităţile de interacţionare cu belgienii, două lucruri ne-au marcat foarte tare. Primul ar fi lecţia de viaţă primită de la belgieni. Aceştia au adus cu ei oameni în scaune cu rotile pe care i-au dus într-un hike cercetăşesc. Ghinionul a fost că în acea zi a plouat torenţial, ceea ce a îngreunat foarte mult hike-ul, dar nu l-au făcut imposibil, pentru că belgienii ne-au demonstrat că indiferent de condiţiile meteorologice, greutatea şi gravitatea situaţiei, fiecare îşi poate îndeplini sarcinile, atâta timp cât îşi doreşte foarte tare. Cel de-al doilea lucru care ne-a impresionat a fost totemizarea, un ceremonial prin care cercetaşii trec pentru a fi „botezati” şi pentru a primi un totem pe care îl vor păstra toată viaţa ; cercemonial pe care şi noi cercetaşii din Miercurea Ciuc l-am adoptat, fiind singurul centru local român care practică acest ritual.

Equ si Grizzly la Valea Uzului in ’96

Au urmat doi ani de colaborări cu cercetaşii belgieni, iar în paralel s-au desfăşurat şi acţiuni cu caracter social şi umanitar.

A urmat apoi o perioadă moartă din punct de vedere al activităţilor Acest lucru s-a datorat în mare parte plecării multora dintre exploratori, care şi-au căutat un nou scop pe băncile facultăţii.

Activitatea centrului local a fost reluată în 2003 prin organizarea unui nou camp la Lacul Roşu. „Veteranii” CL precum şi câţiva foşti exploratori, acum lideri, au organizat noi serii de campuri şi activităţi cu caracter social pentru cei mai noi şi mai tineri membri ai centrului local.

De atunci şi până în prezent CL „Orion” Miercurea Ciuc a organizat în fiecare an campuri de exploratori şi mai târziu de temerari; în paralel s-au desfăşurat activităţi cu caracter ecologic, social şi umanitar.

Nu au lipsit nici premiile obţinute la diverse concursuri naţionale precum Festivalul „Unitate şi Prietenie” de la Alba Iulia, Şcoala de toamnă de la Bolboci în 2006 sau „Turnirul Ciocanelor” în 2008.

Gasca din campul din Fagaras 2007

În 2009, prin capul de la Mereşti din judeţul Harghita, CL „Orion” Miercurea Ciuc a sărbătorit 15 ani de activitate.

Ciuc, Ciuc…încă cinşpe si mă duc!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


%d bloggers like this: